Előző honlapunk

Adó 1%-a

Ezévben is tisztelettel várjuk az
SZJA 1 % ának a felajánlását.
Adószámunk: 18564819-1-09
Köszönettel FöGE vezetősége

Statisztika

Tartalom találatai : 30043Nyíregyházi Vadaspark
Írta: Administrator   
2010. július 20. kedd, 00:00

A Mi kis kirándulásunk – Nyíregyházi Állatpark és Sóstói Múzeumfalu


A történet valahogy úgy kezdődött el, hogy a nyár közeledtével egy összejövetelen a „fögés” kiscsapatban felmerült egy gondolat, ami a következő volt. Mi lenne, ha látogatást tennénk a Nyíregyházi Állatparkba és a Sóstói Múzeumfaluba? Akik egyszer is voltak már azok nagyon jókat meséltek róla. Akik még nem jártak ott azok pedig kíváncsiak voltak rá.

Így elkezdődött a szervezési munka melynek eredménye meg is lett. 2010.07.18.-án egy busznyi emberkével elindultunk Nyíregyháza felé. Az idő nagyon szép, kellemes volt, ami hozzájárult a jó kedvhez.

 

A Nyíregyházi Állatpark egy 30 hektáros területen található mely több részből áll össze például Madárház, Majomerdő, Afrika panoráma. A közel 3500 állatot felvonultató gyűjtemény a főváros után a legnagyobb az országban. A másik ok, ami a látogatásunk célja volt, hogy az Állatparkban a kéthektáros területen egy új épületegyüttes a Zöld Piramis nyitotta meg kapuit. A Zöld Piramisnak nevezett épület földalatti szintjén az Indiai Óceán élővilága jelenik meg. Itt az egyik nagy látványosság a látogatók és a Mi számunkra is az üvegfolyosó volt. Ez egy kb. 8 méter hosszú szakasz ahol egy üvegfolyosóban közlekedve az 500.000 literes akváriumban lévő cápák, ráják, korallok, elő világa jelenik meg. Az Ócenárium fölött került kialakításra az Esőerdőház, amely sajátos hangulatával egyedülálló élményt nyújt. Látványosságok a függőhíd, a 15 méteres vízesés, dzsungel növények és a különleges állatfajok, mint például Komodói varánusz, krokodil, óriáskígyó. Az egész 30 hektáros területet kiépített sétányokon járhatjuk körbe.A gyerekeknek a séta végén mini-vidámpark és játszótér nyújt kikapcsolódást. A sétányok mentén különböző vendéglátóhelyek fogadják a látogatókat.


Látogatást tettünk még a Vadasparktól nem messze található Sóstói Múzeumfaluban is. A múzeum a megye jellegzetes tájait, a nyírség, a Rétköz, Szatmár és Bereg megye, a Nyíregyháza környéki bokortanyák építkezési szokásait, néphagyományait mutatja be egy teres-utcás, középkori eredetű településforma keretében. A 7 és fél hektáros területen rendszeresek a kézműves bemutatók, a rendezvénysorozatok és már több mint 80 építmény képviseli Északkelet-Magyarország sokszínű népi építészetét. A múzeum területén különböző közösségi épületek találhatók, mint például a Református templom, iskola, harangtorony, szatócsbolt. Olyan kuriózumok is helyet kaptak, mint a kismesterségeket bemutató műhelysor, kovácsműhely és borbélyüzlet. Az épületek mellett a tájjellegű gyümölcsfák, konyhakertek és kultúrnövények, a házak előtt pompázó virágoskertek egy 19. század végi falu hamisítatlan hangulatát varázsolják a látogatók elé. Egy-egy lakóházban bizonyos házimunkák például kenyérsütés vagy a kenyérfeldolgozás jellegzetes eszközei és munkafolyamatai tárulnak elénk. Ezeket a helyeket csak „élő múzeumként” emlegetik. De különböző hagyományőrző rendezvényekkel próbálják a látogatókat idecsalogatni, mint például a május elsejei májusfaállítás, Szent István-napi kenyérünnep, lekvárfőzés, paszulycséplés, paprikafűzés.
Összességében elmondhatjuk egy kellemes, hasznos napot töltöttük el egymás társaságában és mindannyian reméljük lesz még folytatása.

Módosítás dátuma: 2011. február 08. kedd, 05:09