Előző honlapunk

Adó 1%-a

Ezévben is tisztelettel várjuk az
SZJA 1 % ának a felajánlását.
Adószámunk: 18564819-1-09
Köszönettel FöGE vezetősége

Statisztika

Tartalom találatai : 30040Kolbászfesztivál
Írta: Administrator   
2010. november 02. kedd, 17:08

Idén október utolsó hétvégéjén tizennegyedik alkalommal rendezték meg Békéscsaba legkiemelkedőbb rendezvényét a Kolbászfesztivált, amire Szabó Gáborné Évike szervezésének köszönhetően egyesületünkből is ellátogattunk néhányan 2010. október 29-én, szombaton. Ezen a napon volt az össznépi kolbászkészítő verseny, amire 400 csapat nevezett be. A sok-sok finom étel és ital, valamint a zenés szórakoztató műsorok hatására most is nagyon jó hangulat kerekedett.

A Csabai Kolbászfesztivál a magyarországi fesztiválok közül az idén egyedüliként kapta meg a kiváló minősítésű gasztronómiai fesztivál címet. Az ország legnagyobb gasztronómiai fesztiváljává fejlesztett rendezvény autentikusan és igényesen ötvözi a gasztronómiai értékeket a viharsarki tájegység néprajzi, gazdasági „ízeivel”, színeivel, szokásaival. Kulturális programkínálatában magyar előadókra építenek: az igényes szórakoztató programok mellett a helyi népművészet értékei dominálnak. A kísérő kiállításokon számtalan minőségi magyar termék megjelenik, a mezőgazdasági termékektől a népi iparművészet számos remekéig. A magyar pálinka, bor, rétes, a pirospaprika mind meghatározója a fesztiválnak. Ahogy a szervezők fogalmaznak: „Békéscsaba jellegzetes szlovák-magyar gasztronómiai és művészeti, tárgyalkotó népművészete más-más összetételben jelenik meg minden évben.A fesztivál középpontjában a város legjellegzetesebb étele, a csabai kolbász áll: vásár, kolbászkészítő tanfolyam, versenyek, disznóvágás bemutatók és disznótoros kóstolók kapcsolódnak hozzá. A disznótorosok és kolbászok mellé italt a fesztiválhoz csatlakozó Borvigadalom és Vásár kínált, ahol az ország szinte minden borvidékéről kóstolhattunk borkülönlegességet.
A csabai kolbász köré rendezett egyéb programkínálat gazdag, változatos és minden korosztályra gondolt. A gasztronómiai programokat folyamatosan zenei előadások kísérték több helyszínen is. Esténként neves előadók szórakoztatták a látogatókat: Benkó Dixieland Band, Magna Cum Laude, „Álombálom”-  Ghymes-est minden korosztálynak, „Táncdalfesztivál” Kovács Katival, Aradszky Lászlóval, Komár Lászlóval
Ezen kívül voltak egyéb, nem a kolbászhoz kapcsolódó versenyek (köztük sportverseny is), szakmai konferenciák (élelmiszergazdasági például), kiállítások (élelmiszeripari, mezőgazdasági, turisztikai), vásárok (népművészeti, vidék hungarikumaiból stb.), városnézés buszon vagy kerékpárral, színházi előadás és még sorolhatnánk. Külön a gyerekeknek kolbászkészítő verseny, színházi előadás, kézműveskedés stb.

Nagyon jól éreztük magunkat, amit a képek is tanúsítanak és jövőre is ott a helyünk.

Módosítás dátuma: 2011. január 15. szombat, 07:30